Nowy Jork to nie tylko jedno z największych, lecz także najbardziej ekscytujących miast na świecie. Dziś poznamy apetyczny symbol tej barwnej metropolii – wypieki, które podbijają serca wielbicieli słodkich pyszności z całego świata. Na słodki spacer po Nowym Jorku zaprasza nas Patrycja Mianowska, autorka bloga www.patcakesandmore.com.

Nowojorski sernik z owocami

Składniki:
100 g masła
1 opakowanie ciasteczek Złotokłosych
900 g serka Philadelphia
240 g cukru
3 płaskie łyżki mąki
łyżeczka pasty waniliowej
otarta skórka z jednej cytryny
3 jajka + 1 żółtko
małe opakowanie śmietany
owoce: czerwona porzeczka, wiśnia, maliny, jagody

Wykonanie:
Masło rozpuść w garnku. W malakserze zmiel ciastka, dodaj roztopione masło i całość wymieszaj. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową! Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż zmielonymi ciastkami, mocno je dociskając. Obłóż tortownicę z zewnątrz 2 warstwami grubej folii aluminiowej. Serek, cukier, mąkę, pastę waniliową, skórkę z cytryny, śmietanę, jajka i żółtko zmiksuj w misce, aż masa stanie się gładka.
Wlej masę serową na wcześniej przygotowany spód z ciastek. Umieść tortownicę z sernikiem w większej foremce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Zagotuj wodę i jeszcze wrzącą wlej do większego naczynia, w którym znajduje się tortownica, tak aby woda sięgała połowy tortownicy.
Nagrzej piekarnik na 180OC. Umieść naczynie z wodą i sernikiem w piekarniku i piecz około 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz około 40 minut. Sernik będzie gotowy, gdy wierzch będzie ścięty. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, ale zostaw w nim sernik na mniej więcej godzinę. Następnie wyciągnij sernik i włóż go na noc do lodówki, aby się schłodził. Gotowy sernik przybierz owocami! Najlepiej użyć owoców, które są bardziej cierpkie i kwaśne, ponieważ idealnie łączą się ze słodkością i kremową konsystencją sernika.

NYC Style Cheesecake Patcakes

Sernik z zieloną herbatą matcha

Składniki:
2/3 opakowania ciastek maślanych
450 g serka kremowego typu Philadelphia
115 g serka fromage blanc (można go zastąpić serkiem Philadelphia light)
170 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jaja
2 łyżki zielonej herbaty matcha (w formie pudru)
figi

Wykonanie:

Ustaw piekarnik na 165OC. Upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową! W malakserze zmiel ciasteczka maślane (jeśli będą zbyt sypkie, można dodać odrobinę roztopionego masła). Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm, wyłóż jej dno zmielonymi ciastkami, mocno je dociskając.
Obłóż tortownicę z zewnątrz 2 warstwami grubej folii aluminiowej. W dużej misce ubij mikserem serek typu Philadelphia, fromage blanc oraz cukier. Gdy składniki się połączą, ciągle miksując, zacznij dodawać jajka. Gdy wszystko się scali, dodaj 2 łyżki herbacianego pudru, miksując, aż masa będzie gładka i nabierze bladozielonego koloru, a herbata całkowicie się rozpuści. Wlej masę serową na wcześniej przygotowany spód z ciastek.
Umieść tortownicę z sernikiem w większej foremce do pieczenia. Zagotuj wodę i jeszcze wrzącą wlej do większego naczynia, w którym znajduje się tortownica, tak aby woda sięgała do połowy tortownicy.Umieść sernik w piekarniku i piecz go około godziny. Wyciągnij sernik z piekarnika, a następnie z pojemnika z wodą i zostaw na blacie, aż wystygnie, około godziny. Ostudzony sernik wstaw do lodówki, aby schłodził się przez noc. Na schłodzonym serniku umieść pokrojone figi.I wreszcie po całej nocy oczekiwania – czas na degustację!

sernik z zieloną herbatą

Cytrynowe cupcakes z lawendą i miodowym kremem serkowym

Składniki:
Syrop:
50 g cukru
2 łyżki wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Cupcakes:
350 g mąki
1¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki sody do pieczenia
¾ łyżeczki soli
2 łyżki suszonej lawendy
230 g masła
240 ml śmietany
250 g cukru
5 łyżeczek skórki z cytryny
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3 jajka + 1 żółtko
Krem:
450 g serka Philadelphia
230 g masła
5 łyżek miodu
500 g cukru pudru
fioletowy barwnik spożywczy

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania syropu. Podgrzej cukier, wodę, sok i skórkę z cytryny w rondelku. Mieszając, doprowadź miksturę do wrzenia. Gdy cukier się rozpuści, ściągnij rondel z ognia, aby syrop wystygł. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz lawendę. Wszystko wymieszaj i odłóż.
W dużej misce utrzyj mikserem masło oraz śmietanę, aż się połączą. Dodaj cukier, wanilię oraz skórkę z cytryny. Miksuj, aż wszystko się połączy. Dodaj pojedynczo jajka, żółtko i ubijaj do połączenia składników. Dodaj zawartość drugiej miski z mąką i resztą suchych składników i miksuj ok. 30 sekund na średnich obrotach, aż masa stanie się gładka. Nastaw piekarnik na 175OC. Przygotuj 2 blaszki mające po 12 miejsc do pieczenia muffinów. Wyłóż je papilotkami. Podziel ciasto na obie blaszki, wykładaj mniej więcej na ¾ wysokości papilotek. Piecz babeczki około 17–19 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika jeszcze ciepłe posmaruj wcześniej przygotowanym syropem. Pozwól babeczkom wystygnąć i posmaruj je jeszcze raz.
Babeczki są gotowe. Czas przygotować krem. W misce miksuj masło oraz serek, aż się połączą i krem stanie się jasny i puszysty.
Ciągle miksując, dodaj miód. Powoli zacznij dodawać cukier puder, aż krem stanie się bardziej sztywny. Dodaj barwnik – zacznij od paru kropelek, dodając stopniowo więcej, aż do uzyskania odcienia, który ci odpowiada. Babeczki możesz dekorować na niezliczone sposoby. Świetnie sprawdzą się sezonowe owoce, bita śmietana lub starta czekolada.

cytrynowy cupcake

ZDJĘCIA: Marta Wójcik