Napędza metabolizm, wzmacnia koncentrację i działa pozytywnie na nasze samopoczucie. Spożywane regularnie wpływa również na naszą odporność, lepsze samopoczucie i wydajność w pracy. Śniadanie – źródło energii na cały dzień.

Tekst: dr Barbara Piekło, dietetyk ze Szpitala Specjalistycznego PRO-FAMILIA w Rzeszowie.

Śniadanie jest fundamentem prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i powinno zapewnić nam aż 30–35 procent dziennego zapotrzebowania na energię. Gdy wstajemy rano, organizm nie ma odpowiedniej dawki energii potrzebnej do pracy. Po nocnej przerwie wszystkie zasoby są wyczerpane. Jeżeli zabraknie pierwszego posiłku, poziom glukozy we krwi znacznie spadnie. Poczujemy się zmęczeni i senni, a także odczujemy problem z koncentracją. Zwykle w takich sytuacjach ratujemy się kilka godzin później, sięgając po coś słodkiego albo czekamy do obiadu, który będzie znacznie większy niż zazwyczaj. To w konsekwencji skutkuje spożyciem większej ilości kalorii, a co za tym idzie, zwiększeniem ilości tkanki tłuszczowej. Warto pamiętać, że brak śniadania zwalnia nasz metabolizm – jeżeli pierwszy posiłek spożywamy dopiero około południa, nasz organizm dostaje sygnał, że powinien zmagazynować kalorie, które otrzymał.

Lista korzyści

Z licznych badań wynika, że rozpoczynając dzień od śniadania, poprawiamy odporność, zapobiegamy otyłości, a także poprawiamy nasz nastrój i jesteśmy bardziej odporni na stres. Co więcej, dzięki śniadaniu efektywniej pracujemy, ponieważ pierwszy posiłek poprawia koncentrację i ułatwia skupienie w pierwszych godzinach pracy. Lekarze i dietetycy podkreślają, że zaczynając dzień od zdrowego posiłku, przyzwyczajajmy się do jedzenia mniejszych porcji, za to regularnie. W efekcie możemy zaobserwować niższy poziom złego cholesterolu we krwi oraz lepszą pracę układu pokarmowego.

Śniadanie idealne

Pełnowartościowy posiłek powinien składać się z trzech grup składników: węglowodanów, białek i tłuszczów. Węglowodany stopniowo podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na kilka godzin. Bogatym źródłem węglowodanów złożonych jest np. pieczywo razowe, żytnie lub płatki owsiane. Pełnowartościowe białko z kolei dostarcza organizmowi cennego wapnia. Znajdziemy je w produktach takich jak: wędlina – najlepiej gotowana, ser twarogowy, jajko, mleko i jogurty. Warto też samemu upiec w domu filet z kurczaka lub indyka i w cienkich plasterkach dodawać do kanapek. To smaczna i zdrowa alternatywa dla sklepowych wyrobów. A czym posmarować kanapkę? Jeśli nie mamy problemów z chorobami układu krążenia, to możemy użyć masła. Idealnie sprawdzi się również chudy serek homogenizowany, który będzie zdrowszą wersją. Zwłaszcza dla osób, które szczególnie dbają o linię i właściwy poziom cholesterolu. Jak w każdym posiłku, również na naszym porannym zdrowym talerzu nie może zabraknąć warzyw. Sięgajmy po pomidory, ogórki, paprykę, sałatę, rzodkiewkę i szczypiorek.