8 smacznych zasad diety przyszłej mamy

Popularne stwierdzenie „jesteś tym, co jesz” odnosi się nie tylko do przyszłej mamy, ale i do maluszka, który pojawi się na świecie. Składniki pokarmowe dostarczane dziecku jeszcze w łonie matki wpływają na jego zdrowie w całym późniejszym życiu.

1. Żywienie w okresie ciąży ma wpływ na bezpieczne jej przebycie i uniknięcie problemów zdrowotnych, takich jak: anemia, cukrzyca ciążowa, poranne nudności, zmęczenie czy zgaga. Zdbaj o to, aby twój codzienny jadłospis składał się z pięciu posiłków bogatych w węglowodany złożone, pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone (NNKT), witaminy i składniki mineralne.

2. Podstawą wartościowej diety są produkty zbożowe, zwłaszcza te z pierwszego przemiału: makarony, kasze, pieczywo. Wspomagają nie tylko przemianę materii, lecz także zawierają witaminy i błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Na zdrowym talerzu nie zabraknie również produktów wysokobiałkowych: drobiu, chudego mięsa i wędlin, a minimum raz w tygodniu gotowanej wołowiny, która jest bogatym źródłem żelaza.

3. Nie zapominaj o morskich rybach, które są skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i białka.

4. Zrezygnuj ze słodyczy. Zamień je na suszone owoce, migdały lub orzechy.

5. Każdego dnia kobieta w ciąży powinna wypijać trzy duże szklanki mleka, które od czasu do czasu można zamieniać na jogurt, kefir lub ser. Dwa plasterki żółtego sera zawierają tyle samo wapnia, co szklanka mleka, jednak nie zapominajmy o tym, że w czasie ciąży ograniczamy produkty z wysoką zawartością tłuszczu.

6. Pokochaj warzywa! Dla przyszłej mamy idealna porcja każdego dnia to ok. 500 g warzyw i ok. 400 g sezonowych owoców. Do sałatek dodawaj olej lniany, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia.

7. Pamiętaj o regularnym piciu 2–2,5 litra wody każdego dnia. W okresie ciąży odpowiednie nawodnienie organizmu jest bardzo istotne.

8. Jedz dla dwojga, ale nie za dwoje! Instytut Żywności i Żywienia podaje, że zapotrzebowanie na dodatkową energię w ciąży wynosi zaledwie 360 kalorii dziennie w okresie II trymestru, z kolei podczas III to 475 kalorii. Pod koniec ciąży dzienne zapotrzebowanie na energię zwiększa się do ok. 2800–3000 kalorii.

Tekst: dr Barbara Piekło, dietetyk ze Szpitala Specjalistycznego PRO-FAMILIA