Kokosowa kasza gryczana z owocami, waniliowe ciasteczka z żurawiną, a może piernikowe smoothie, które korzenną nutą zaskoczy nawet największych smakoszy? Do kuchni pełnej świątecznej magii zaprasza nas Justyna Kłeczek, autorka bloga „Smukłe Widelce”.

Przepisy i zdjęcia przygotowała: Justyna Kłeczek, autorka bloga „Smukłe widelce”, doradca żywieniowy, edukatorka programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”.

 

PIERNIKOWE SMOOTHIE

Składniki:

Szklanka mleka

Łyżeczka przyprawy korzennej

Banan

Piernik

Wykonanie:

1. Mleko podgrzewamy.

2. Dodajemy przyprawę, banana i całość miksujemy,

3. Posypujemy pokruszonym piernikiem.

piernikowe-smoothie

TARTA Z POMIDORAMI I ŁOSOSIEM

Składniki:

Ciasto

2 szklanki mąki

150 g zimnego masła

1 łyżeczka soli

1 jajko

Farsz

5-6 pomidorków koktajlowych

1/3 kostki sera feta

1 serek Bieluch

4 plastry łososia wędzonego

2 jajka

łyżeczka suszonej bazylii

pieprz

Wykonanie:

  1. Mąkę mieszamy z jajkiem, solą, zimnym masłem i wodą.
  2. Ugniatamy ciasto, formujemy w kulę i wstawiamy na godzinę do lodówki.
  3. Ciasto wykładamy na dno i boki natłuszczonej formy, dziurkujemy widelcem i podpiekamy 3 minut w 180 st.
  4. Serek mieszamy z jajkami, pieprzem i bazylią.
  5. Na cieście układamy pokrojone plasterki łososia, zalewamy masą jajeczną i układamy pokrojoną w kostkę fetę i plastry pomidorków. Całość pieczemy jeszcze 30 minut.

tarta-z-lososiem-i-pomidorkami

ZUPA KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Składniki:

2 korzenie pietruszki

Pół selera

2 ziemniaki

Kalafior

Pieprz

Sól

Gałka muszkatołowa

Suszona bazylia

Bulion warzywny

Do podania: pasta harrisa (z papryczek chili, grzanki, jogurt naturalny)

Wykonanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Ostudzone miksujemy na gładki krem, doprawiamy i dolewamy bulion (jego ilość zależy od gęstości zupy jaką chcemy uzyskać), gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut .
  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

zupa-z-bialych-warzyw

WANILIOWE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ (16 SZTUK)

Składniki:

2 szklanki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

50 g masła

5 łyżek miodu

60 g jogurtu naturalnego

1 jajko

4 łyżki żurawiny

Laska wanilii

Wykonanie:

  1. Miód rozpuszczamy z masłem na wolnym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  3. W misce mieszamy jajko z jogurtem i środkiem z wanilii, następnie dolewamy masło z miodem.
  4. Całość dolewamy do mąki, dosypujemy żurawinę i dokładnie mieszamy.
  5. W dłoniach formujemy kulki, spłaszczmy je i układamy na natłuszczonej folii.
  6. Pieczemy ok 12 minut w 180 st.

waniliowe-ciasteczka

 

KOKOSOWA KASZA GRYCZANA Z OWOCAMI ( 2 porcje)

Składniki:

100 g kaszy gryczanej niepalonej

Banan

Garść malin (mogą być mrożone)

Garść pestek granatu

Szklanka mleka

2 łyżki wiórków kokosa

Łyżeczka sezamu

Wykonanie:

  1. Kaszę gotujemy na mleku do miękkości.
  2. Dosypujemy wiórki kokosowe.
  3. Przekładamy do miski i dekorujemy owocami i sezamem.

kokosowa-kasza-gryczana